Bob & Skeleton

Belgian Bullets... The Story

Bobslee in België - hoe het begon ?

Bobslee werd officieel een sport in 1897 met de oprichting van de eerste club in Sankt  Moritz, Zwitserland. Reeds voor de Eerste Wereldoorlog deed de bobsleesport zijn intrede in België, in de streek van Spa - Malchamps, met een eerste wedstrijd eind januari 1911. Er stonden 35 bobslees aan de start, en de baan had een lengte van 1700 meter die aangelegd was op de Route de la Sauvenière (tussen Malchamps en Le champ de Courses).

In 1913 werd de eerste Belgische Bobslee Club opgericht door de heren Jean Simonis (voorzitter) en J. Houben (ondervoorzitter). Op de Olympische Spelen van 1924 was bobslee van de partij, België pakte meteen de bronzen plak.

Later in 1929 werden er wedstrijden gehouden nabij Spa op de piste van Rexhons, waarbij paarden gebruikt werden om de slee terug naar boven te brengen. De eerste echte bobsleebaan  kwam er in december 1938 met een lengte van 1000meter, een breedte van 1,80 meter en een dalingsgraad van 14%.

In 1924 haalde in Chamonix de Belgische viermansbob een bronzen medaille met Charles Mulder, René Mortiaux, Paul Van den Broeck en Victor Verschuren, Henri Willems ging als reserve mee. In 1948 werd dat in Sankt Moritz zilver in de viermansbob met piloot Max Houben en pushers Freddy Mansveld, Louis-Georges Niels en Jacques Mouvet.

Een nieuwe start in 2007 - De BELGIAN BULLETS

Wat in 2007 een gek idee leek werd door Geert Vanvaerenbergh als een uitdaging opgenomen: een bobslee team naar de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver brengen. Geert overtuigende zes Vlaamse dames ervan dat 'nog nooit een bobslee van dichtbij gezien hebben' geen excuus is om zich níét te kwalificeren voor de bobsleecompetitie in de Olympische Winterspelen van 2010.

De atletes worden klaargestoomd door topcoach Rudi Diels en het wetenschappelijk team van de KU Leuven in een compleet programma met drie opeenvolgende doelstellingen: de eerste Europabeker in Winterberg, daarna het Wereldkampioenschap in Lake Placid om te eindigen met een kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Een Olympische kwalificatie wordt afgedwongen in 8 Wereldbekerwedstijden waarin België minstens twee keer als achtste land over de finish moet komen. Uiteindelijk verzekerden voormalig speerwerpster Elfje Willemsen en ex-hordeloopster Eva Willemarck zich van een ticket richting Vancouver, alwaar ze een schitterende 14e plaats behaalden.

Het gehele traject kon door het grote publiek trouwens op de voet gevolgd worden dankzij het drieluik-programma dat Canvas hierover uitgezonden heeft.

Na Vancouver werd een nieuwe uitdaging aangegaan, ditmaal naar de Winterspelen in Sochi toe. Daarvoor werd een nieuwe topatlete aangetrokken: de zilvermedaille Hanna Mariën (Peking - 2008 - 4 x 100m estafette). En ja, ook hier slaagde het team in haar opzet: met een top-8 plaats als doelstelling eindigden de dames op de zesde plaats, nadat ze zelfs geruime tijd op de vierde plaats gestaan hadden. Zo realiseerde Hanna tevens haar droom om als eerste Belgische atlete deelgenomen te hebben aan zowel de Zomerspelen als aan de Winterspelen.

Momenteel zijn de Belgian Bullets volop bezig met te werken naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) 2018.